De BTW verhoging heeft flinke gevolgen voor de gemiddelde Nederland. Alle branches die nu het 6% BTW-tarief hanteren moeten voortaan 21% BTW vragen. Dit geldt alleen niet voor primaire levensmiddelen, wat neerkomt op boodschappen. Een verhoging van 6% BTW naar 21% wordt onvermijdelijk gevoeld in de portemonnee. Ondernemers rekenen de verhoging van de BTW direct door naar de klant. Dit komt neer op een prijsverhoging van ongeveer 14%. In de balk rechts kunt u zelf berekenen hoeveel u voortaan moet betalen voor bijvoorbeeld een bezoek aan de kapper. Voor mobiele apparaten bevindt deze berekentool zich aan de onderzijde van de pagina.

De gevolgen van de BTW verhoging zijn zeer groot. Sport wordt veel duurder, wat kan betekenen dat gezinnen met lage inkomens geen lid meer kunnen worden van een sportvereniging. Ook kermissen houden waarschijnlijk op met bestaan in deze vorm, omdat zij het al moeilijk hebben en een 14% prijsverhoging zorgt voor nog minder bezoekers. Omdat de gevolgen voor sommige branches zo groot zijn, is er veel kritiek op de BTW verhoging. De kans is groot dat de BTW verhoging er niet komt, of voor enkele branches niet doorgaat zoals nu is voorgesteld. Zo is de kans vrij groot dat er voor sportverenigingen een uitzondering komt, omdat de sportvereniging een zeer belangrijk onderdeel van de Nederlandse samenleving is op meerdere vlakken, zoals gezondheid, gemeenschap en werkgelegenheid.

Wilt u weten wat de laatste status is van de BTW verhoging? Ga dan naar deze pagina. Op de hoofdpagina vindt u het laatste nieuws over de BTW verhoging. Hier leest u altijd wat de actuele stand van zaken is rond de BTW verhoging.