‘Gevolgen btw-verhoging desastreus’

Detailhandel Nederland heeft in felle bewoordingen afstand genomen van het plan om het algemene btw-tarief te verhogen naar 21 procent. De invoering zal de detailhandel direct ernstig schaden, zo meldt de belangenvereniging voor winkeliers. Het plan uit het Kunduz-akkoord veroorzaakt volgens Detailhandel Nederland een verlies aan werkgelegenheid. Ook zou het de leegstand van winkelpanden versnellen. De winkeliers kwalificeren de verhoging als contraproductief en onverantwoord en pleiten ervoor de maatregel uit te stellen tot zeker 1 januari 2013.

BTW-verhoging 2012 schadelijk voor detailhandel

Een snelle invoering van de voorgestelde btw-verhoging 2012 van 21 procent uit het Kunduz-akkoord zal de detailhandel ernstig schaden.

De invoering ervan zal, zeker wanneer deze op korte termijn gebeurt, de detailhandel direct ernstig schaden, verlies van werkgelegenheid veroorzaken en de leegstand van winkelpanden versnellen. Zelfs de op zichzelf mooie extra omzet van 140 miljoen euro vanwege het EK voetbal kan dit negatieve btw-effect niet compenseren. Dat meldt Detailhandel Nederland op 24 mei.

Consumentenvertrouwen is historisch laag
Het consumentenvertrouwen is historisch laag, terwijl de spaartegoeden sinds 2010 elk jaar met 14% oplopen. Het Vijfpartijenakkoord maakt de consumenten nog eens extra onzeker. Alleen al de aankondiging van de btw-verhoging einde april veroorzaakt een afname van de omzet in de detailhandel. “Het consumentenvertrouwen komt te voet, maar gaat te paard” zegt Jan Meerman, voorzitter van Detailhandel Nederland bij de presentatie van het Jaarverslag tijdens Retailpoort in Stadion De Kuip. De snelle invoering van de btw-verhoging ontneemt winkeliers de mogelijkheid om zich erop voor te bereiden.